SolarEdge - Kako in kaj?

Sončne elektrarne, vetrne elektrarne, male hidro elektrarne,...
Odgovori
Uporabniški avatar
matija
EV ambasador
EV ambasador
Kraj: Slovenia
Avto: Tesla MY | VW eGolf
5823
7766

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

Odgovor Napisal/-a matija »

FV-EV napisal/-a:UTP pri okoli 100m je res vprašljiv, vendar ta tvoj primer je 95% odvisen od DC strani. Ker se ti to dogaja ob štartu in ob zaključku ni neke panike. Imam podoben primer, le da na razsmernikih brez optimizatorjev, kjer se nekaj podobnega dogaja že pet let in vse načeloma deluje ok, le errorji polnijo nabiralnik. Predvidevam, da kakšna komponenta odstopa od deklarirane vrednosti in je vrstni red pri zagonu/ustavitvi napačen pa javi te errorje malce prehitro. Glede nastavljanja parametrov pa je to pri večini tovrstnih proizvajalcev težava.
SolarEdge vztrajno kot papiga ponavlja, da gre za napako na AC strani oz. interferenco iz omrezja. Kar je povsem nelogicno, ce problemi dogajajo ravno v casu izredno nizke proizvodnje (zagoni in izklopi). Hkrati vsakic dodajo, da je z Inverterjem vse OK. Nimam znanja te izjave ocenit, instalater tudi ne ve.
sluk
EV ambasador
EV ambasador
Kraj: stajerska
Avto: negovan
770
612

Odgovor Napisal/-a sluk »

Plačal si instalaterju. Če vztraja da je napaka na omrežju, naj ti priskrbijo dokaze, ki jih predložiš elektru. Ni kaj dosti za debatirat.
warpedone, Argo
Uporabniški avatar
matija
EV ambasador
EV ambasador
5823
7766

Instalater se tudi vrti v krogu, svetoval je narocilo meritev kvalitete omreznega prikljucka. Elektro je po zakljucenih meritvah poslal dopis, kjer navaja da je vse super...

Slika elektro odgovora tule:
viewtopic.php?f=32&t=2691&start=100#p69317
Blue30
EV entuziast
EV entuziast
42
84

Odgovor Napisal/-a Blue30 »

Isto pri nas. Dobavitelj SE pravi, sa je krivo omrezje, elektro man pa pravi, da so meritve ok in da je kriv inverter.
sluk
EV ambasador
EV ambasador
770
612

Če instalater vztraja, da je napaka na omrežju, naj ti priskrbi dokaze, ki jih potem predložiš elektru. Saj Mora imeti instalater neko osnovo, da "obtoži" omrežje. Če te osnove nima, naj začne z menjavami komponent... recimo razsmernik.
Naj ti v pisni obliki sestavi dopis, kjer podjetje solarniki d.o.o. na podlagi logov ugotavljajo, da je prisotna napaka na omrežju bla bla bla... to je njihova stvar kaj bodo napisali in stali za tem. Za besedami nihče ne stoji - tudi račun, ki si jim ga pošteno plačal.
matija
Uporabniški avatar
MIRANRR
EV ambasador
EV ambasador
Kraj: MB okolica
Avto: Nissan je preživel 4. svečko, ter opravil 130 kkor
1034
1359

Odgovor Napisal/-a MIRANRR »

Pri meni so ob napaki krivili omrežje, kar je distributer z meritvijo zavrgel. Sedaj z novim razsmernikom lepo deluje. Omrežje je še ostalo isto.
Vedno za:
VESNO zeleno stranko!
Blue30
EV entuziast
EV entuziast
42
84

Kaksno napako si imel? Samo eno?
Uporabniški avatar
MIRANRR
EV ambasador
EV ambasador
Kraj: MB okolica
Avto: Nissan je preživel 4. svečko, ter opravil 130 kkor
1034
1359

Odgovor Napisal/-a MIRANRR »

Napaka je bila da je manjši enof. razsmernik, "znižal" 3 faznega na 3%.
Napetosti med fazami so močno nihale različno po fazi. Celo do 22 V. Takšno stanje je še sedaj, vendar oba razsmernika lepo sledita.
Blue30
Vedno za:
VESNO zeleno stranko!
Uporabniški avatar
FV-EV
EVSVET donator
EVSVET donator
Kraj: Slovenija
Avto: MY RWD in eKona 64 impression
5732
3790

Odgovor Napisal/-a FV-EV »

Ne morem trditi, ocenjujem, pa da gre za napako v razsmerniku. Razsmernik je poln elektronike in niti dva ne delata enako, vendar dokler delujejo komponente znotraj toleranc je vse ok. Težko pa dokažeš, da je neka komponenta v razsmerniku na mejnih vrednostih ali čez.

Instalater bo težko kaj naredil, on je zadevo zvezal in nastavil in nima vpogleda v sam razsmernik. To je stvar proizvajalca naprave SolarEdga in bi morali oni iz tovarne poslati nekoga na teren ali pa menjati razsmernik in ga stestirati pri sebi, kar pa po izkušnjah zelo neradi storijo, Slo pa pokrivajo iz Ita:(

Žal so skorajda monopolisti za samooskrbne elektrarne, oziroma je njihov produkt toliko cenejši od konkurence, da vsi kupujemo ta produkt pri Izraelcih. Ostaja ti le teženje, dokler ga ne zamenjajo, če si ostalo že izločil.
matija
sluk
EV ambasador
EV ambasador
770
612

Zato je pa posrednik in ne končna stranka, da se ukvarja s tem.
Jaz bom težil tistemu, ki sem mu plačal. Kako ima on zadaj narejeno me niti ne zanima. Razen če je kak drug dogovor...
Argo, darjan
Argo
-
Kraj: Slovenija
Avto: Kona EV 64
968
701

Odgovor Napisal/-a Argo »

Tako. Kaj ima veze kdo je proizvajalec opreme? Izvajalec del mora urediti da to dela v piko. Kaj ne dela in zakaj niti nima nobene veze. Je bil plačan samo za to, da to dela. Je lahko vesel, da mu ne zaračunaš svojega časa kot sem ga jaz.

Se pa tu vidi prednost recimo petrola Ali pa gen-i, ki je prevzel vse od vloge za soglasje in priklopa in jih zato držimo za jajca. Se ne morejo izgovarjat.
robertto, matija
Blue30
EV entuziast
EV entuziast
42
84

sluk napisal/-a:Zato je pa posrednik in ne končna stranka, da se ukvarja s tem.
Jaz bom težil tistemu, ki sem mu plačal. Kako ima on zadaj narejeno me niti ne zanima. Razen če je kak drug dogovor...
Ja to je ze ok, ampak kaj bos, ce ti razlaga, da "je vse ok" z razsmernikom, ti pa vidis, da se ustavlja in mu tudi slike posljes... ni nobene visje instance?
sluk
EV ambasador
EV ambasador
770
612

Odgovor elektra dobiš v pisni obliki. Če so prepričani, da je s tvojim sistemom vse ok, ti naj dajo v pisni obliki. Pa ne mislim zdaj screenshotov od SE supporta. Oni naj napišejo in dajo gor štempelj. To pa ne ane...
Elektro ima za backup meritve, ki jih v primeru sodnega postopka tudi predložijo... Kaj pa tvoj izvajalec?
Naj se fantje nehajo zezat in ti rešijo zadevo.
sluk
EV ambasador
EV ambasador
770
612

Prvo bi jim predlagal da menjajo razsmernik. Pa ne vem no kak izvajalec je to... groza.
BogyX
sluk
EV ambasador
EV ambasador
770
612

matija napisal/-a:Instalater se tudi vrti v krogu, svetoval je narocilo meritev kvalitete omreznega prikljucka. Elektro je po zakljucenih meritvah poslal dopis, kjer navaja da je vse super...

Slika elektro odgovora tule:
viewtopic.php?f=32&t=2691&start=100#p69317
Ste to zadevo že rešili?
Uporabniški avatar
matija
EV ambasador
EV ambasador
5823
7766

Smo, menjali bodo SE meter ki ne deluje popolnoma OK. Sicer pa so napake zaradi vklopa ob slabi svetlobi, kjer inverter ne more predvidet vnaprej ce bo proizvodnja zadostna, vklopi se ko napetost naraste dovolj, nato malenkost pade ter se mora izklopit in zapise napako. Dodaten vzvod sta dva stringa ki sta popolnoma razlicna. Eden je 45° azimut 225, drugi je skoraj raven (5°).

Elektrarna sicer deluje ok. Edini pravi izpad pa je bil marca zaradi napetosti na omrezju.
Argo, sluk
Uporabniški avatar
BogyX
EV ambasador
EV ambasador
Kraj: MB
Avto: NISSAN, YLR
797
911

Odgovor Napisal/-a BogyX »

Evo, dobil danes sporočilo iz Solaredga:
Dear customer,

Thank you for contacting us and for choosing SolarEdge.

As part of a new SolarEdge Service project for proactive verification of industrial plants, a software has been developed to analyze the inverters and to detect some parameters that could be indicative of a near possibility of failure.

We contact you because the inverter reported in the object exhibits an anomalous value in one of the filter components on the relay board. We therefore suggest you to replace the board the will be sent applying warranty conditions.

This will allow you to plan the replacement according to your needs (we suggest, however, within 2 working weeks), to anticipate and solve the possible problem before the damage is reached, ensuring less out of service time instead.

In this way you will not be obliged to update the documentation for the inverter serial number change and we could ensure the best customer service to the owner.

Please note that you are eligible for a fix reimbursement 125€. You will get all info about.

The procedure is shown in the attachment. Please contact us when replaced to check all is working fine

In order to proceed, we need a delivery address and a contact person for the site in order to be ready to organize the shipment:...

Zraven je navodilo kako sam prešraufam ploščo (ker sem se po nakupu registriral za monterja, da sem dobil admin dostop).

Drugače pa so mi Inverter ali daljinsko onemogočli, ali pa je res napaka - danes imam proizvodnjo 0W - Razsmernik pa v Night mode - žal me prej ni bilo doma, bom jutri videl ali reset kaj pomaga.
sluk
Blue30
EV entuziast
EV entuziast
42
84

Zakaj pa nisi dal to vse narediti podjetju, ki ti je montiralo elektrarno?
Uporabniški avatar
BogyX
EV ambasador
EV ambasador
Kraj: MB
Avto: NISSAN, YLR
797
911

Odgovor Napisal/-a BogyX »

Sam sem vse montiral - objavil sem z namenom, če je še kdo drug, ki mu bodo ali so mu že menjali.

Zamenjal bom sam, sploh ni problema, sem s foha.
Blue30, hribovc0601
Blue30
EV entuziast
EV entuziast
42
84

Aja potem pa kul
Odgovori
  • Similar Topics
    Odgovori