Balkonska sončna elektrarna

Prostor za debato o vsem kar ni nujno povezano z električnimi vozili
Odgovori
niko6
EV entuziast
EV entuziast
Kraj: Brežice, Ljubljana
Avto: Model S
249
303

Re: Balkonska sončna elektrarna

Odgovor Napisal/-a niko6 »

socan1 napisal/-a: 14 Sep 2023, 10:27 Sem sedajle dobil na mail ponudbo ..

to pa nisem nikjer zasledil ,kako se pridobi soglasje za to malo močnejšo mikro elektrarno ??

https://www.eurodiskont.net/izdelek/mik ... m-wi-fi-2/
Imaš samo 2 možnosti:
- balkonsko do 600 W - jih samo obvestiš
- pravo nad 600 W - sglasje, projekt...
socan1
TribesMan
EV entuziast
EV entuziast
119
17

Odgovor Napisal/-a TribesMan »

socan1 napisal/-a: 14 Sep 2023, 16:35 Morda veš kateri razsmernik je brez oddaje v omrežje in da je baterija opcija DA/NE ,in moči tam do 3Kw ??

Če jaz pravilno razumem in gledam growat ima takšen razsmernik , vendar je cena huda...( GROWATT SPF 3500 ) ??

Kao vedeti da ne oddaja v omrežje ??

Tale je cenejši ,samo ne vem ali oddaja v omrežje ali ne ?? https://shorturl.at/bjsHI

Pa takšen razsmernik ,lahko priključiš na eno fazo ,kot naprimer mikroinverter pri balkonski ?
Je potrebno kaj priključevati v omarici ,ali na kakšen način konntrolira da ne vrača nič v omrežje ??

Meni bi bilo tam 1,5-2 kw zelo zanimivo za eno toplo-hladno klimo.
Deye SUN-3.6K-SG03LP1-EU
3600W, enofazni, do 4500W PV, 48V baterija 90A.
Ima priložen tokovnik katerega zmontiraš na dovodne kable v tvoji razdelilni omarici.
Ta sporoča inverterju kak je tok na izbrani fazi, in inverter potem sam omejuje oddajanje moči v omrežje.
socan1
EV začetnik
EV začetnik
Kraj: Žalec (3310)
Avto: R Captur
9
34

Odgovor Napisal/-a socan1 »

niko6 napisal/-a: 15 Sep 2023, 09:52
socan1 napisal/-a: 14 Sep 2023, 10:27 Sem sedajle dobil na mail ponudbo ..

to pa nisem nikjer zasledil ,kako se pridobi soglasje za to malo močnejšo mikro elektrarno ??

https://www.eurodiskont.net/izdelek/mik ... m-wi-fi-2/
Imaš samo 2 možnosti:
- balkonsko do 600 W - jih samo obvestiš
- pravo nad 600 W - sglasje, projekt...
V bistvu pa v tem primeru dve balkonski...😁
Uporabniški avatar
warpedone
EV ambasador
EV ambasador
Kraj: LJ
Avto: Tesla Model 3 LR
5010
3183

Odgovor Napisal/-a warpedone »

Dokler gre skozi eno odjemno mesto (števec) je to ena balkonska.
Kolk panelov, drotov, inverterjev, šraufov, mrežic, podložk in jošk maš doma, elektra ne briga.
socan1, niko6, FV-EV
govindam ādi-puruṣaṁ tam ahaṁ bhajāmi
socan1
EV začetnik
EV začetnik
9
34

Več kot 800w ti ne sme nikoli uiti v omrežje..😉To je edina kontrola kolikor je meni znano...
warpedone, FV-EV
Blacksmith
EV entuziast
EV entuziast
Kraj: Primorska
Avto: MYLR
159
52

Odgovor Napisal/-a Blacksmith »

Števci se po mojih inforamcijah nastavljajo na 800W+3% max. izvoza. Ko si čez to te vrže ven, elektro v logih vidi kaj je bil vzrok. Verjetno imajo shit listo uporabnikov ki potencialno nekaj mutijo. Če montiraš karkoli do 800W exporta si na varni strani, 100-200W ima vedno tudi hiša lastne rabe, pri komu verjetno še več. Paneli pa itak dajejo max. samo v zelo ozkem časovnem pasu in še ta je ponavadi nižji od deklarirane nazivne moči.
socan1
EV začetnik
EV začetnik
9
34

O tem govorim... Meni dela balkonska do max nekje 650w. V onrežje še nikoli ni šlo več kot 100w.. Zato pa razmišljam zmontirati še eno balkonsko na drugo fazo. Lahko tudi preko smart vtičnice in jo dejansko vklopim ob uporabi klime toplo hladno...Je pa dejstvo , da je nekdo ves čas v hiši ,tako da je piraba dokaj konstantna
niko6
Blacksmith
EV entuziast
EV entuziast
Kraj: Primorska
Avto: MYLR
159
52

Odgovor Napisal/-a Blacksmith »

Realno če imaš recimo 1200W moči obstaja možnost da bo šlo preveč v omrežje. Če recimo momentalno izpadejo vsi porabniki (vrže ven fid?). Odvisno tudi od vezave elektrarne. Če vrže ven tudi elektrano ni problema. Večji del viškov kot ti uspe skuriti bolj je zadeva rentabilna.
socan1
EV začetnik
EV začetnik
9
34

Tu je vedno x opcij..Če fid izklopi je itak vse ven.. 1200 W bi bilo tudi samo nekje 2 uri dnevno v optimalnih pogojih.

Je pa še opcija da bi dal ali onejil proizvodnjo na drugo fazo samo na recimo 400w. Potem je pa verjetnost da bi presegel 800w oddaje že skoraj nična.
Sebastijan
EV entuziast
EV entuziast
Kraj: Slovenska bistrica
Avto: Renault ZOE
178
1577

Odgovor Napisal/-a Sebastijan »

Če ven vrže fid, tudi vtična sončna elektrarna ne more niti wata poslati v omrežje, ker je isti trenutek ko je fid ven vrglo, bo odklopljena od omrežja.
Tistemu, ki bo limitator večkrat ven padel, bo že ugotovil ali je za izpade v večini kriva vtična elektrarna ali ima pač tisti trenutek preveliko porabo za svoj priklop.

Pri meni nekoč nekdaj ni bilo variante skuriti glavno varovalko (1x25A). Se ne spomnim, da bi kadarkoli pregorela. Tudi ko so menjali števec in vgradili limitator, se spomnim, da je samo enkrat ven vrglo. Takrat so gorele skoraj vse luči in bojler je grel vodo. Napetost sem takrat imel verjetno okrog 180V.
Ko so pred kakšnima 2 letoma menjali žice po drogovih za kabel, mi pa večkrat števec ven vrže ker sedaj pa lahko hitro prekoračim 25A. Avto filam samo z 10A ker drugače bom ziher v temi.
SPR
2
2

Odgovor Napisal/-a SPR »

Prav zanimivo je prebirati različne iznajdljivosti teh 🌞 balkonk saj so za nekatere majste postale že pravi hobi, da iz njih potegnejo max.
Žal je v tej naši državi tako, da se nikoli določeni zakoni ne prilagodijo uporabnikom do ustrezne uporabnosti...
Če bi omogočili vsaj saldiranje med fazami in zaokrožili na max. 1,2kW bi mogoce že lahko govorili o nekem razumnem sistemu.

Zanima me kakšen je mesečni prihranek tistih, ki so oddajo povečali na max. 800W in to prazdelili na vsaj 2 fazi ter v njih zajeli konstantne porabnike?

Ali je mogoče že kdo panele "balkonke"😁 obesil na enoosni sledilnik in tako še dodatno povečal izplen omejenega sistema?
McDuck
EV ambasador
EV ambasador
Avto: Volkswagen ID.3 | Tesla Model 3 LR RWD
330
160

Odgovor Napisal/-a McDuck »

Naj ostane tudi omejitev 600W (800W) za oddajanje ampak naj vsaj saldirajo med fazami.
Rajše bi videl, dnevni poračun oddaje in prevzema kot povečanje moči oddajanja.
Ljudje že zdaj preveč čarajo po hišni napeljavi, da bi čim bolj izkoristili zadevo zato bi bilo boljše, da država malo spremeni zakonodajo kot, da vsak doma nekaj preklaplja v lastni režiji.
SPR
TribesMan
EV entuziast
EV entuziast
119
17

Odgovor Napisal/-a TribesMan »

Kar rabite so mini sistemi z baterijo, da se višek energije shrani lokalno, in potem porablja tudi ko ni sonca.
Recimo tam do 2kWh baterije, mikroinverter, dva panela, pa tokovnik na fazi kjer je priklopljen inverter...

Vprašanje je sam kdo bo prvi naredil tak sistem.
Baterija je lahko 24V in ~80-90Ah. To je v današnjem denarju 300€ za celice in 80€ bms.

Sledilniki in podobni eksperimenti so pa brezveze. To bo 3x dražje kot panel.
Postavi panel nekam kjer bo čimmanj osenčen, in si zmagal.
Boljša stvar kot sledilniki so danes bifacialni moduli, ki lovijo svetlobo z obeh strani.
Če jih postaviš nekam na prosto brez senčenja, bodo delale od vzhoda do zahoda.
SPR
2
2

Odgovor Napisal/-a SPR »

Ima mogoče kdo izkušnje z akumulatorji proizvajalca Li Time in ostalimi njihovimi komponentami za izgradnjo off grid sistemov?

https://www.litime.de/products/litime-2 ... 4-batterie

https://www.litime.de/products/litime-6 ... th-adapter
socan1
EV začetnik
EV začetnik
9
34

SPR napisal/-a: 16 Sep 2023, 18:01 Prav zanimivo je prebirati različne iznajdljivosti teh 🌞 balkonk saj so za nekatere majste postale že pravi hobi, da iz njih potegnejo max.
Žal je v tej naši državi tako, da se nikoli določeni zakoni ne prilagodijo uporabnikom do ustrezne uporabnosti...
Če bi omogočili vsaj saldiranje med fazami in zaokrožili na max. 1,2kW bi mogoce že lahko govorili o nekem razumnem sistemu.

Zanima me kakšen je mesečni prihranek tistih, ki so oddajo povečali na max. 800W in to prazdelili na vsaj 2 fazi ter v njih zajeli konstantne porabnike?

Ali je mogoče že kdo panele "balkonke"😁 obesil na enoosni sledilnik in tako še dodatno povečal izplen omejenega sistema?
Preveč so v igri samo max številke.. V realnosti je vse drugače. Iz dveh 400w panelov v idealnih pogojih težko izvlečeš ven več kot 600-650w ,pa še to samo kako dobro uro na dan..
Zato pa osebno razmišljam še eno dodati na drugo fazo. Nastaviti tako da ,da v večini dneva skupna proizvodnja nebi presegla 1kw , kar pa pomeni da bi ob moji porabi oddal morda 100-300w v omrežje ob določenih trenutkih. Se pravi ,čisto ok ,če gledamo da je uradno v Sloveniji lahko v omrežje max 600w , v Nemčiji za primerjavo 800w.

In s tem 1kw nimaš kaj zasrati na napeljavi ,ker je kar nekaj porabnikov ,ki dosegajo dosti večje moči od 1kw... štedilniki ,pečice, radiatorji, kaloriferji...
socan1
EV začetnik
EV začetnik
9
34

TribesMan napisal/-a: 16 Sep 2023, 18:30 Kar rabite so mini sistemi z baterijo, da se višek energije shrani lokalno, in potem porablja tudi ko ni sonca.
Recimo tam do 2kWh baterije, mikroinverter, dva panela, pa tokovnik na fazi kjer je priklopljen inverter...

Vprašanje je sam kdo bo prvi naredil tak sistem.
Baterija je lahko 24V in ~80-90Ah. To je v današnjem denarju 300€ za celice in 80€ bms.

Sledilniki in podobni eksperimenti so pa brezveze. To bo 3x dražje kot panel.
Postavi panel nekam kjer bo čimmanj osenčen, in si zmagal.
Boljša stvar kot sledilniki so danes bifacialni moduli, ki lovijo svetlobo z obeh strani.
Če jih postaviš nekam na prosto brez senčenja, bodo delale od vzhoda do zahoda.

Sistem za baterijami obstaja ,samo je to kar drag hec..

Tole z dvema baterijama ,da je že uporabno je 1400 evrov...
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B ... JNUEB&th=1

Tu nekje je cena podobnega sistema znamke anker..

Kaj cenejšega pa ne vem če obstaja .

Je pa tako , da niso dovolj samo baterije ,mora biti še zraven regulacija ,ker sam mikroinverter nima izhoda za polnjenje baterij.
McDuck
EV ambasador
EV ambasador
Avto: Volkswagen ID.3 | Tesla Model 3 LR RWD
330
160

Odgovor Napisal/-a McDuck »

Po meni EcoFlow sistem je najboljše dodelan, ker ima tudi pametne vtičnice katere se baje lahko brezžično povežejo z iverterjem in hranilnikom tako da lahko nič energije ne uide v omrežje. Res pa je da je sistem drag.

https://www.amazon.de/EcoFlow-PowerStre ... to_dp&th=1
socan1
EV začetnik
EV začetnik
9
34

To je res čisto individualno.. Meni je od pridelanih 150kw v mesecu in pol v onrežje "ušlo" manj kot 4kw..Tako da kakršenkoli zaledni strošek se mi ne upraviči... Če bom pa dodal še eno balkonko , pa bom ravno iz razloga če omejim oddajo v omrežje na 300-400w ,zraven dodal baterijo , da bo višek pobirala in oddajala ponoči..
Simon
EV ambasador
EV ambasador
Kraj: Ljubljana
Avto: ZOE R135
1261
1183

Odgovor Napisal/-a Simon »

socan1 napisal/-a: 16 Sep 2023, 22:46 To je res čisto individualno.. Meni je od pridelanih 150kw v mesecu in pol v onrežje "ušlo" manj kot 4kw..Tako da kakršenkoli zaledni strošek se mi ne upraviči... Če bom pa dodal še eno balkonko , pa bom ravno iz razloga če omejim oddajo v omrežje na 300-400w ,zraven dodal baterijo , da bo višek pobirala in oddajala ponoči..
150 kWh

4 kWh
socan1
EV začetnik
EV začetnik
9
34

Po moje je jasno glede na zapis kaj sem zapisal ..kw je pa res kwh 😉