Pa ne želim kogarkoli primerjat po izumih, še manj žaliti.
Se dogajajo premiki v napredku/razvoju kot so se že v zgodovini in jih povezujemo z osebami.
venuciae30 napisal/-a: ↑11 Mar 2022, 09:25
Na sliki ni Edison ampak Westinghouse.
Pa ne želim kogarkoli primerjat po izumih, še manj žaliti.
Se dogajajo premiki v napredku/razvoju kot so se že v zgodovini in jih povezujemo z osebami.
...čas...
Westinghouse je izumitelj. Težek kaliber. Rimac in Musk nista… slednja sta špekulanta.
Spet neke polovične informacije, ki lahko držijo samo v teh mesecih, ko se je država odpovedala omrežnini in drugim prispevkom.
V visoki tarifi pa je samo omrežnina z DDV več kot 5c/kWh, pri nizki tarifi pa je le ta z vključenim DDV slabe 4c/kWh. Tem zneskom je potrebno prišteti še prispevek za delovanje operaterja trga, prispevek za energetsko učinkovitost in trošarino - vsi prispevki se plačujejo v odvisnosti od porabe. Ko sešteješ vse to so v povprečju samo ti stroški cca 5c/kWh, sem prišteješ še strošek energije, ki pa je tudi v povprečju vsaj 5c/kWh (znesek z DDV) GEN-i in si na strošku 10 c/kWh, kar znese cca 1,8 EUR/km.
Se strinjam še vedno ugodno, a vseeno je potrebno pri izračunu upoštevati celoten strošek.
Verjamem pa, da se nekateri na račun sonca vozite brezplačno.
Moj račun za januar: omrežnina MT + energija MT + DDV: 44 € za 855 kWh => 0,051€/kWh
Vsi omenjeni prispevki, ki so vezani na kWh, zgornje dvignejo za 11% na 0,057€/kWh
Kolk točno sm prevozu nimam pojma, povprečno porabo mam ~170 Wh/km, recimo da cikel filanje/praznenje zgubi okrog 15% in pridem na končnih 1,14€/100 km za večinsko teranje po AC s 130.
Nazaj OT:
Novica bo, ko bo vožnja na sintetično gorivo vsaj blizu cene vožnje na štrom.
Dokler je nekajkrat višja, je točno enako blesava kot jajcanje z vodikom in zanimivo le politikom za podkupnin in privatnikom za pobiranje državnega denarja.
warpedone napisal/-a: ↑13 Apr 2022, 15:39
Moj račun za januar: omrežnina MT + energija MT + DDV: 44 € za 855 kWh => 0,051€/kWh
Vsi omenjeni prispevki, ki so vezani na kWh, zgornje dvignejo za 11% na 0,057€/kWh
Ali lahko tole bolj razlozis, prosim? Jaz sem pri Gen-i in obicajno porabim cca 300 kWh za hiso na mesec (skupaj visoka in nizka tarifa) in je racun 45€. In me torej kWh pride 0.15€. Po moje je to edini relevantni izracun (tj. na celotni znesek). Tudi ce odstejem fiksne zneske in uporabim iste cifre kot ti, dobim 0.1€/kWh. Kako ti dobis se enkrat manj mi je uganka!
Na računu imaš od 10-15 eur fiksnih stroškov ne glede na to koliko porabiš. Torej če te sedaj 300 kWh pride 0,15 eur to pri porabi x10 nebi bilo več 0,15.
Druga stvar je pa VT in NT, razmerje porabe ali ponudnik z različnimi razmerji (e3 napredni) lahko naredi veliko razliko.
Warp računa zgolj stroške, ki so neposredno vezani na kWh v MT, torej takrat ko polni vozilo. Ne pa obračunske moči in ostale solate, ki jo je potrebno plačati, ne glede na to ali imaš ev ali ne. In tako je dejansko prav (vsaj enkrat se strinjam z njim )
Pomagajte si s tem primerjalnikom in boste našli najprimernejšeg ponudnika za vašo situacijo:
Apolon napisal/-a: ↑13 Apr 2022, 17:25
Warp računa zgolj stroške, ki so neposredno vezani na kWh v MT, torej takrat ko polni vozilo. Ne pa obračunske moči in ostale solate, ki jo je potrebno plačati, ne glede na to ali imaš ev ali ne. In tako je dejansko prav (vsaj enkrat se strinjam z njim )
Dojel, hvala!
Ce racunam isto dobim 0,07€/kWh. Mnogo bolje!
Apolon napisal/-a: ↑13 Apr 2022, 17:25
Dojel, hvala!
Ce racunam isto dobim 0,07€/kWh. Mnogo bolje!
Tudi moj izračun upošteva izključno stroške ki so neposredno vezani na kWh in so fiksni pri vseh operaterjih in teh je za nižjo tarifo 4,41c/kWh z vključenim DDV. To je dejstvo, kar je potrebno plačati. Kdor ima ponudnika, da mu za nižjo tarifo energije plačajo ima lahko še nižji račun in seveda vsi, ki si jo proizvajajo sami.
Sam ponudbe distributerja ne poznam, ki bi električno energijo fizičnim osebam v nižji tarifi prodajal pod 0,6 c/kWh, samo s tako ceno namreč prideš na strošek v nižji tarifi, ki je 0,05 €/kWh.
Nekaj novih informacij o razvoju solid-state baterij iz Nissana. Njihov razvoj izgleda precej zanimiv, zadevo imajo očitno res plan pripeljat na ceste leta 2024, kot ves čas obljubljajo. Zanimivo, da se nikjer ne omenja rare-earth materialov (kobalt,...)
rgornik napisal/-a: ↑19 Apr 2022, 09:16Nekaj novih informacij o razvoju solid-state baterij iz Nissana. Njihov razvoj izgleda precej zanimiv, zadevo imajo očitno res plan pripeljat na ceste leta 2024, kot ves čas obljubljajo. Zanimivo, da se nikjer ne omenja rare-earth materialov (kobalt,...)