svit napisal/-a: ↑29 Jan 2023, 11:43
Torej iščem naslednje nasvete oziroma priporočila:
- Ali je smiselno imeti dinamično polnilnico?
- Nekako ocenjujem, da bo 11kW polnilnica zadostovala za 60 kWh veliko baterijo, da se avto čez noč napolni. Ali bi bila smiselna tudi 7kWh polnilnica?
- Ali je smiselno da se polnilnico "zaklene" samo na moj avtomobil? Priporočate kakšno polnilnico, ki to omogoča?
- Ali je sploh smiselno montirati polnilnico z dvema "priključkoma" za morebiten drugi ev?
- Ali je bolje samo potegniti kabel, nastaviti ustrezne varovalke in porabiti mobilni polnilec, ki pride z avtomobilom?
- proračun za vgradnjo polnilne postaje je cca 1000 EUR v kolikor bi šel v varianto s stensko polnilnico.
- Ali je kakšna prednost da je polnilnica povezana na WIFi, čeprav v garaži nimam wifi mreže in bi morala zadeva iti preko mobilnega omrežja ali pa preko fizičnega kabla?
Zasledil sem Teslin WallCharger, Zappy in še nekatere druge rešitve vendar se ne znajdem kaj dosti v poplavi informacij...
Nimam nobene sončne elektrarne, ne toplotne črpalke.
1. v mojem primeru ja, če nimaš nekih večjih porabnikov najbrž ne. Po potrebi lahko tudi v avtu omejiš tok
2. vzemi 11kW, če že delaš
3. če misliš, da bi ti kdo kradel elektriko je smiselno urediti avtentikacijo (Rfid, PIN). Etrel to omogoča
4. Z dvema priključkoma jaz nebi montiral
5. za kratke relacije in nočna polnjenja bi zadostoval tudi šuko. Jaz sem tako polnil par mesecev brez težav in smo delali tudi daljše relacije. Je pa vsekakor prava polnilna postaja bolj udobna
6. za 1000 eur se da dobiti klasično polnilnico, pač si malo bolj omejen, ampak je vsekakor izvedljivo za tak denar. Nekateri imajo samo priklop na 3F in prenosno postajo.
7. če imaš klasično polnilnico se je brez veze ubadati s povezljivostjo, imaš app od avtomobila ali pa si urediš kak drug števec, ki ti je bližje.